Verdensdagen for audiovisuell kulturarv

Stiftelsen begynte i år produksjonen av filmprosjektet «10. august 2019: 5 år etter terroren» som dokumenterer vitnefortellinger fra menneskene som opplevde 10. august på nært hold.

I dag, 27. oktober, markeres verdensdagen for audiovisuell kulturarv, en dag etablert av UNESCO for å sette fokus på betydningen av å bevare lyd- og bildeopptak som dokumenterer vår kulturarv.

Audiovisuelle medier som lyd, film og TV-programmer dokumenterer viktige øyeblikk fra vår kollektive historie, og spiller en nøkkelrolle i å overføre kunnskap, erfaringer og identitet fra én generasjon til den neste. Disse kildene gir oss ikke bare innsikt i vår fortid, men også et vindu inn i menneskelige erfaringer som tekst alene ikke kan formidle. 

I dag rettes det ekstra oppmerksomhet mot viktigheten av å sikre at disse verdifulle mediene bevares, slik at fremtidige generasjoner kan få tilgang til dem. Stiftelsen 10. august er blant dem som tar dette arbeidet på alvor, ved å bevare og formidle minnene fra terrorangrepet 10. august 2019. 

Stiftelsen 10. august – Bevaring av et nasjonalt minne 

Stiftelsen har i år påbegynt et filmprosjekt som dokumenterer vitnefortellinger fra menneskene som opplevde 10. august på nært hold. Kortdokumentaren «10. august 2019: 5 år etter terroren» har som formål å vise hvordan enkeltmennesker har plass i den nasjonale fortellingen om terrorangrep, og belyse personlige og samfunnsmessige ettervirkninger av terrorisme. Stiftelsen mener at personlige historier er et sterkt virkemiddel i formidlingen av 10. august 2019, og skaper en større nærhet til hendelsene og vår kollektive historie.  

Dokumentaren vil benyttes i Stiftelsens undervisnings- og formidlingsarbeid overfor unge, og være et utgangspunkt for å diskutere det norske demokratiet, ytringsfrihet og religionsfrihet, samt reflektere over konsekvensene av ekstremisme og terror. Filmen vil også vise konkrete eksempler på hvordan dialog kan forebygge økt hat og polarisering, og hvordan ivareta demokratiske holdninger i møte med utfordrende livssituasjoner.  

UNESCO og internasjonale perspektiver 

Filmprosjektet er tett knyttet opp mot UNESCOs mål om å fremme kulturelt mangfold, tverrkulturell forståelse, og kvalitet i utdanningsløpet. Gjennom kortdokumentaren styrker Stiftelsen det internasjonale fokuset på demokrati og menneskerettigheter. Dette arbeidet belyser konkrete eksempler på hvordan dialog mellom ulike grupper kan redusere hat og forebygge hat og polarisering.

Stiftelsen 10. august har fått tilskudd på 200.000 kroner av Unesco og 100.000 kroner av Fritt Ord til produksjonen av denne dokumentaren. Prosjektet vil også støtte UNESCOs innsats for å fremme tverrkulturell forståelse og kulturelt mangfold. Stiftelsens arbeid bidrar samtidig til å styrke historiebevisstheten, og gi unge mennesker verktøyene de trenger for å imøtekomme hatefulle ytringer.  

Film som verktøy for dialog og forebygging 

Stiftelsen ser på film som et avgjørende verktøy for å utfordre fordommer og fremme forståelse mellom ulike grupper. Verdensdagen for audiovisuell kulturarv markerer i dag viktigheten av dette arbeidet og sikrer at vår kollektive hukommelse bevares og brukes til å fremme fred og samhold. 

Dokumentarfilmen «10. august 2019: 5 år etter terroren» er i dag et levende eksempel på hvordan lyd og bilde kan bevare viktige historiske minner og samtidig skape en plattform for læring, dialog og samfunnsutvikling. Gjennom denne bruken av audiovisuelle medier håper Stiftelsen at dokumentaren kan bygge broer på tvers av kulturer, og være med på å forebygge radikalisering. 

Vi vil rette en stor takk til både UNESCO og Fritt Ord for støtte til filmproduksjonen. Første del av dokumentaren forventes å være ferdigstilt våren 2025.

Prosjektet støttes av

UNESCO
Stiftelsen Fritt Ord
Forrige
Forrige

Kronprinsregent Haakon Magnus besøkte Stiftelsen 10. august

Neste
Neste

Fem år etter 10. august