Fem år etter 10. august
Tidligere statsminister Erna Solberg deltok på minnemarkeringen.
Lørdag 10. august arrangerte Stiftelsen 10. august fem års minnemarkering etter drapet og terrorangrepet 10. august 2019.
Dette var en dag for å minnes Johanne Zhangjia Ihle-Hansen og de heltemodige mennene som befant seg i Al-Noor-moskeen den 10. august. Markeringen var også en anledning til å markere ettårsjubileet for stiftelsens første undervisningstilbud, som et ledd i det forebyggende arbeidet mot radikalisering og ekstremisme.
Daglig leder Louise Hamran Myklebust i Stiftelsen 10. august.
Dialog og forebygging i fokus
Årets markering hadde særlig fokus på dialogens betydning i arbeidet mot radikalisering og ekstremisme. Stiftelsen ønsket å bruke dagen til å skape en arena hvor man ikke bare minnes, men også reflekterer over hvordan slike tragiske hendelser kan forebygges i fremtiden. Dialogen ble fremhevet som et sentralt virkemiddel, både i undervisningen og i det forebyggende arbeidet stiftelsen gjør.
Inspirerende minnetaler
Markeringen inneholdt inspirerende minnetaler fra flere fremtredende personer, inkludert arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna, direktør Lena Fahre ved 22. juli-senteret, og ordfører Lisbeth Hammer Krog i Bærum kommune. Talene understreket viktigheten av en samlet innsats mot hat, og hvordan vi som samfunn må stå sammen for å forebygge radikalisering og ekstremisme.
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna
Les arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sin tale her.
Fra minne til læring
Målet for årets markering var at læringsaspektet skulle bidra til å inspirere, engasjere og gi håp i det som i utgangspunktet er en trist begivenhet. En viktig del av programmet var en panelsamtale med ungdom fra Bærum Ungdomsråd, Humanistskolen og Rosenvilde videregående skole. Samtalen ble ledet av styreleder Henrik Syse i Stiftelsen 10. august, og tok for seg sentrale spørsmål knyttet til hvordan undervisningen som tilbys ved minne- og læringssenteret kan bidra til å forebygge radikalisering.
Elevene delte sine erfaringer og reflekterte over hvordan dialog fungerer som et verktøy i denne sammenhengen. Samtalen berørte også hvordan stiftelsen kan inspirere og engasjere ungdom til å ta aktiv del i demokratiet.
Samtalene og minnetalene ble supplert med kulturelle innslag.
Ungdommen fra Bærum Ungdomsråd, Humanistskolen og Rosenvilde videregående skole i samtale med styreleder Henrik Syse i Stiftelsen 10. august.
Viktig samtalestarter
Markeringen samlet et bredt spekter av deltakere, inkluderte familien til Johanne Zhangjia Ihle-Hansen og Philip Manshaus, medlemmer fra Al-Noor-moskeen, politikere fra både lokalt og nasjonalt nivå, samt representanter fra kultur- og organisasjonslivet, skoleverket og tros- og livssynsfeltet. Dette viser det store engasjementet og støtten som finnes i samfunnet for stiftelsens arbeid.
Etter selve programdelen fikk gjestene se minne- og læringssenteret. Utstillingen i senteret gjorde sterkt inntrykk på de besøkende, og fungerer som en viktig samtalestarter om temaene radikalisering, ekstremisme og demokratiberedskap. Denne delen av markeringen ble fremhevet som minst like viktig som selve programmet, da den gir mulighet for refleksjon og dypere forståelse av hendelsene som fant sted 10. august 2019.
Etter selve programdelen fikk gjestene se minne- og læringssenteret.
Nytt skoleår
Med et nytt skoleår som begynner neste uke, ser Stiftelsen 10. august fram til å ønske skoleklasser velkommen tilbake til minne- og læringssenteret. Tilbudet er gratis, åpent for skoleklasser fra hele landet og kan bestilles i lenken nedenfor
Stiftelsen 10. august vil gjerne takke statsråd Tonje Brenna, direktør Lena Fahre i 22. juli-senteret, ordfører Lisbeth Hammer Krog i Bærum kommune, samt elevene fra Ungdomsrådet i Bærum, Humanistskolen og Rosenvilde videregående skole for deres bidrag under markeringen. Vi takker også alle gjestene som var med på å gjøre dagen både fin og minneverdig.
Se bilder fra minnemarkeringen