Stiftelsen 10. august har blitt et freds- og menneskerettighetssenter
Direktørsamling for freds- og menneskerettighetssentrene hos Raftostiftelsen i Bergen.
I statsbudsjettet for 2025 ble Stiftelsen 10. august offisielt omgjort til et freds- og menneskerettighetssenter. Med denne omgjøringen blir Stiftelsen 10. august en del av nettverket av nasjonale freds- og menneskerettighetssentre, som nå teller åtte i alt.
Dette nettverket inkluderer, i tillegg til oss, allerede veletablerte sentre som Arkivet, Det Europeiske Wergelandsenteret, Falstadsenteret, Nansen Fredssenter, Narviksenteret, Raftostiftelsen og Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret).
Disse sentrene har som felles mål å dokumentere, forske, undervise og formidle temaer knyttet til demokrati, fred, menneskerettigheter, minoriteter og folkemord. Hvert senter har sin unike tilnærming, ofte forankret i en spesifikk historisk hendelse eller idé.
For Stiftelsen 10. august er det hendelsene 10. august 2019 som ligger til grunn. Drapet på Johanne Zhangjia Ihle-Hansen og terrorangrepet mot Al-Noor-moskeen har formet stiftelsens identitet og arbeid. Disse hendelsene brukes som utgangspunkt for forebygging gjennom undervisning og dialog.
Gjennom vårt minne- og læringssenter vil vi fortsette å bruke hendelsene fra 2019 som en plattform for å forebygge radikalisering og ekstremisme. Vi ser frem til å bidra til dette viktige samfunnsoppdraget og styrke vår rolle som en sentral aktør som fremmer demokrati og menneskerettigheter.
Direktørsamling i Bergen
Forrige uke markerte et viktig steg for Stiftelsen 10. august, da vi for første gang deltok på en direktørsamling for freds- og menneskerettighetssentrene på Raftohuset i Bergen. Samlingen ga verdifulle impulser og inspirasjon til videre arbeid, og understreket viktigheten av samarbeid mellom de ulike sentrene.